Bu haftanın Yeni Bir Tarih köşesinde Melissa Loue Etheridge’in akademi ödüllü “I need to wake up” şarkısını konu alıyor, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (The Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) altındaki Çalışma Grubu I’in yayınladığı, “İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli” başlıklı raporunun öneminden bahsediyoruz.
Melissa Etheridge, Amerikalı müzisyen, besteci, gitarist ve aktivisttir. Müzisyen, yazdığı manifesto niteliği taşıyan şarkı sözleri, pop tabanlı folk-rock stili ve dumanlı vokalleriyle tanınır. Müzik kariyeri boyunca on beş Grammy ödülüne aday gösterilmiş müzisyenin 2006 tarihli “I need to wake up” şarkısı, bir belgesel için bestelenmiş ve En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü’nü kazanan ilk şarkıdır. 2006 tarihli, “An Inconvenient Truth” (Uygunsuz Gerçek) belgeseli için yazıp bestelediği şarkıda iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın dünya için oluşturduğu tehditten bahsederek insanlığa bir “uyanış” çağrısında bulunan Melissa Etheridge, şarkı sözlerinde de insanlığın bir değişikliğe, farkındalığa ve etrafında olup bitene- kısacası insan temelli iklim faktörlerine- dikkat çekmek ister. Ödülü kabul konuşmasında şöyle söyler: “Al Gore’a, bize ilham verdiği için, bana ilham verdiği için, Dünya’yı önemsemenin Cumhuriyetçi ya da Demokrat olmakla bir ilgisi olmadığını bizlere gösterdiği için teşekkür etmeliyim.”

Uygunsuz Gerçek belgeseli, küresel ısınmanın etkileri, sebepleri, tarihi ve iklim değişikliğinin olası çözümleri üzerine bir belgeseldir. Al Gore’un dünyanın dört bir tarafından izleyiciye verdiği bir konferansın belgesele dönüştürülmesiyle oluşmuştur.

Melissa Etheridge, şarkıda “kasıtlı gerçeklik”ten bahsetmektedir. Rolling Stone’a verdiği bir röportajda şunları söyler: “Fizikten Budizm’e ve Pleiadeslilere kadar yüzlerce kitap okudum. Hepsi aynı gerçeklikten bahsediyor, bu beni heyecanlandırıyor: kasıtlı gerçeklik. Eğer başınıza gelen her şeyin bunu amaçladığınız için gerçekleştiğini anlarsanız, o zaman ne kadar güçlü olduğumuzun farkına varırsınız.”
Have I been sleeping?
I’ve been so still
Afraid of crumbling
Have I been careless?
Dismissing all the distant rumblings
Take me where I am supposed to be
To comprehend the things that I can’t see
‘Cause I need to move
I need to wake up
I need to change
I need to shake up
I need to speak out
Something’s got to break up
I’ve been asleep
And I need to wake up
Now
Bu şarkının ışığında, geçtiğimiz günlerde yayınlanan iklim değişikliği raporuna baktığımızda; insanlık, tartışmasız olarak küresel ısınmaya neden oluyor ve gezegenin durumunu kalıcı bir şekilde değiştiriyor diyebiliriz. Güncelliğini koruyan şarkı, geçtiğimiz aylarda aralarında Türkiye’nin de yer aldığı pek çok ülkede yangın, sel gibi yıkıcı olaylara şahit olduğumuz gerçekliğin geri döndürülemez ve insan temelli olduğuna dikkat çekiyor.

2021 raporunda[1], dünyadaki iklim sistemlerinin nasıl değiştiğine dair önemli bilimsel bulgular var. Bu rapora göre, insanlık, tartışmasız olarak küresel ısınmaya sebep oluyor. İşte bazı bulgular:
— Süregelen iklim değişikliğinin birçok sonucu, özellikle okyanus, buz tabakaları ve küresel deniz seviyelerindeki değişiklikler, yüzyıl ila bin yıllık zaman dilimlerinde geri döndürülemez hale geldi.
— Son zamanlarda iklim sistemi genelinde yaşanan değişimlerin ölçeği ve mevcut durumu, binlerce yıldır eşi benzeri görülmemiş bir noktada.
— Son 10 yılda Arktik deniz buzunun seviyesi, 1850’den beri en düşük seviyesine geriledi.
— 1,5°C eşiğini ne kadar aşarsak, dünyamızda öngörülemez ve ciddi risklerin oluşma olasılığı o kadar artıyor. Antarktika buz tabakasının hızla erimesi ve orman örtüsünün üst tabakasının kuruması gibi iklim sisteminde gerçekleşebilecek ani tepkiler ve kritik eşikler göz ardı edilemeyecek nitelikte değerlendiriliyor.
“I need to wake up” şarkısı ve diğer Yeni Bir Tarih içeriklerinde bahsettiğimiz olaylardan derleyerek oluşturduğumuz listeyi dinlemek için Spotify listemiz “Yeni Bir Tarih”i takibe almayı unutmayın.
Kaynaklar:
- https://en.wikipedia.org/wiki/I_Need_to_Wake_Up
- https://www.songfacts.com/facts/melissa-etheridge/i-need-to-wake-up
- https://en.wikipedia.org/wiki/Melissa_Etheridge
- https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/
- https://tr.euronews.com/2021/08/09/bm-den-k-rm-z-kodlu-rapor-iklim-krizi-her-yerde-daha-once-hic-gorulmemis-duzeyde-kotulesti
[1] Değerlendirme Raporu kapsamında faaliyet yürüten 1. Çalışma Grubu (WGI) tarafından hazırlanan çalışma, 234 bilim insanı ve 195 hükümet tarafından onaylandı. Çalışma, iklim bilimindeki en güncel veri ve analizleri bir araya getiren ve IPCC tarafından 2014’te yayınlanan 5. Değerlendirme Raporu (AR5) ile bilim camiasında dönüm noktası olarak kabul edilen 1,5°C Özel Raporu’ndan (SR1.5) bu yana en önemli güncelleme olarak kabul edildi.