İngiltere, Londra müzik çevrelerinde performans sergileyen ve sahnede Leila olarak bilinen İran doğumlu müzik yapımcısı ve DJ Leila Arab, bu hafta Portreler köşemize konuk oluyor.
Leila Arab, Rephlex, XL ve Warp şirketlerinin etiketi altında müziğini yayınlarken, İzlandalı ünlü müzisyen Björk ile de yoğun bir şekilde çalışmıştır. Çocukluğunun bir bölümünü İran’da geçiren Leila Arab’ın ailesi, 1979’daki İran Devrimi’nin ardından Londra’ya kaçmıştır. Leila, DJ’lik ve klavyelere merak duymaya başlar ve 1994 yılında şarkıcı Björk ile bir performans sergilemek için üniversiteyi bırakır. Daha sonra, Björk’ ün ses mühendisliğini de yapacak olan Leila, Richard D. James ile bir turnede tanışır ve hem James hem de Grant Wilson-Claridge, Leila’ya solo kayıtlarını Rephlex Records etiketiyle yayınlamasını önerir.

1998’de Leila ilk albümü Like Weather’ı Rephlex’te yayınlar. Bu albüm, müzisyen için geniş çapta saygı duyulan bir dönüm noktası olmuş ve Londra urban müziğinin belli bir dönemini yansıtan önemli bir anlama da sahip olmuştur. Bu albümün ilk parçası olan Don’t Fall Asleep EP‘sinde, ürkütücü bir şekilde işlenmiş bir ses, funk ile yan yana getirilir. Albümü yatak odasında kaydetmiş ve şarkılarda tekno, funk, ruh, elektronika, hip-hop ve klasik tarzlarından yararlanan müzisyen, şarkılarını çoğu insanın müzikten aldığı keyfe göre yazmıştır- yani, çok az genre kısıtlaması hissiyle. Gelen müzik eleştirilerinden birinde, albümün aslında kayıp bir Prince kaydı olduğu söylenmiştir.

2000 yılında, Courtesy of Choice on XL Recordings’i çıkarır. The Telegraph’tan Ben Thompson, bu eserler için: ‘Bu ürkütücü iki elektronik koleksiyon, onu doksanların İngiliz altın nesli İngiliz yazar-yapımcılarının ayrılmaz bir üyesi yaptı’, demiştir. Leila Arab’ın parçalarından biri olan Storm, Matthew Barney’nin ‘Drawing Restraint 9’ (2005) filminde de yer almıştır.
Ebeveynlerinin ölümünün ardından belli bir süre sonra, 2008’de Warp etiketiyle Blood Looms and Blooms‘u yayınlamıştır. Bu albüm, Terry Hall ve Martina Topley-Bird’ün vokal katkılarıyla zenginleşir. Leila Arab, Sonar, Meltdown ve Pukkelpop dahil olmak üzere çeşitli müzik festivallerinde sahne almış ve Xavier Veilhan’s Studi’nin yerleşik müzisyenlerinden biri olmuştur.

2009’da Warp20 (Recreated) derleme albümünden Aphex Twin’in “Vordhosbn” şarkısının cover‘ına katkıda bulunur. Daha sonra, 2012’de Warp’ta dördüncü LP’si olan U&I yayınlanmıştır. DJ Gilles Peterson tarafından ‘İngiltere’nin, müzik konusunda sunabileceklerinin en iyisi’ olarak tanımlanan müzisyen, U&I’da sert makine seslerinden oluşan senfonileri ve fütüristik baladlarla Leila Arab, İran mirasının bir kısmını da ortaya koymuştur. Müzisyen, müziğin ‘geldiğiniz yeri aşması’ gerektiğini savunur. Leila, daha deneysel ve özgün müzikler yapabilmek için Grammatix takma adı altında (Aliel Bara olarak anılır) kayıtlar gerçekleştirmiştir.
2015’te ZFK Records’tan ABD’li rapçi Zebra Katz’la beraber yayınladığı Nu Renegade başlıklı bir EP çıkarmıştır. Nu Renegade’in bir başka şarkısı You Tell Em , sosyal medyanın uğursuz tarafından bahseder. Bir röportajında Zebra Katz, “Nu Renegade, dünyamıza bir davettir” demiştir. Ünlü rapçi: “Bu EP benim için sonik bir yeniden doğuş. Leila ile çalışmak bana makinelerin canlı olduğunu, müzik yapmanın önemini ve gerçekten onunla devam edip albümümü üretmem gerektiğini öğretti.”, sözlerini kullanmıştır.

“İran’la olan ilişkim oldukça kompleks”, diyen DJ, İran’ı 30 yıldan fazladır ziyaret etmemiş, bu durumla ilgili, bir röportajında şu cümleleri kurmuştur:
‘İran’ın farklı olma hakkını savunmasıyla gerçekten gurur duyuyorum. Ama aynı zamanda İran’ı, babamın her zaman gitmek istediği ve gittiğinde geri dönemediği yerle ilişkilendiriyorum. Hala orada yaşayan ailemin bir kısmını gerçekten çok seviyorum.’
Leila’nın Canlı Boiler Room performansını dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz. Leila Arab’ın sizler için seçtiğimiz eserlerine ulaşmak için “Portreler” Spotify listemize kulak verebilir, daha fazla içerik için sosyal medya hesaplarımızı ve web sitemizi takip edebilirsiniz!
Kaynaklar:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Leila_Arab
- http://sharjahart.org/sharjah-art-foundation/people/arab-leila
- https://web.archive.org/web/20090427154405/http://www.britishcouncil.org/italy-arts-leilaarab.htm
- https://www.thenationalnews.com/arts-culture/music/a-talented-diaspora-presents-a-new-kind-of-iranian-music-1.444332
- https://www.nts.live/artists/15993-leila