Laurie Spiegel

Laurie Spiegel 1945 doğumlu Amerikalı müzik bestecisidir. Spiegel başlıca Bell Laboratories bünyesindeki çalışmaları, kendi geliştirdiği Music Mouse algoritmik beste yazılımı ve  elektronik müzik besteleriyle tanınmıştır. Çocukluğunda kendi kendine banjo, gitar ve mandolin çalmayı öğrenmiş, yine kendi çabalarıyla Batı müziği nota sistemini öğrenerek 20li yaşlarında besteler yapmaya başlamıştır. Oxford Üniversitesi’nde eğitim görmüş, lisans eğitiminden sonra burada kalarak Londra’da gitar, müzik teorisi ve beste öğrenimine devam etmiştir. 1975 yılında  bestecilik üzerine yüksek lisans eğitimini Brooklyn College’da tamamlamış, ardından H. Wiley Hitchcock yönetiminde Erken Amerikan Müziği araştırmalarında rol oynamıştır. Laurie Spiegel, New York müzik camiasındaki yeni müziğin öncülerinden biri olarak görülmüştür.

1980lerde odak noktasını müzik üretim sürecinden müzik üretim araçlarına çevirmiş ve yazılım geliştirmeyle ilgilenmeye başlamıştır. Spiegel’in amacı  müzikte teknolojiyi bir araç olarak görmektense , sanatın üretim süreciyle onu doğrudan ilişkilendirmektir. Algoritmik beste yapma amacıyla geliştirdiği Music Mouse yazılımıyla Spiegel isminden söz ettirmiş, Macintosh 9’a kadar güncellenen Music Mouse,  beste oluşturma süreçlerinde müzisyenlere büyük kolaylıklar sağlamıştır. 1986’da geliştirdiği bu yazılım Macintosh, Amiga ve Atari bilgisayarlarında kullanılarak programın kendinde bulunan akor, ölçü gibi araçların otomasyonunu sağlar. Böylelikle, müzisyenlerin, müziğin başka yönlerine odaklanabilmesini kolaylaştırarak gerçek zamanlı müzik deneyimini zenginleştirir. Bunların dışında Spiegel’in en bilindik çalışmaları  Johannes Kepler’in “Harmonices Mundi”sini yorumladığı 1977 Voyager uzay gemisinin “Sounds of Earth” plağının açılış şarkısı ve Açlık Oyunları’nın (2012) da film müziklerinde kullanılan “Sediment” bestesi olarak sıralanabilir.

Açılış şarkısı Spiegel’in yorumuyla Johannes Kepler’in “Harmonices Mundi”olan “Sounds of Earth” plağı

Spiegel, National Women’s Hall of Fame’e ismini yazdırmış, elektronik müzik camiasına yaptığı katkılarla ve geliştirdiği müzik yazılımlarıyla hem müzik eğitimine hem de film müziği besteciliğine büyük katkılarda bulunmuştur. Bunların yanı sıra video, çizim ve fotoğraf sanatlarıyla da uğraşmaktadır. Music Mouse kullanarak bestelediği çalışmalardan bazıları “Cavis muris” (1986), “Three Sonic Spaces” (1989) ve “Sound Zones” (1990) olarak sıralanabilir.

Sanatçının sizler için seçtiğimiz eserlerine ulaşmak için “Portreler” Spotify listemizi takip edebilir, daha fazla içerik için sosyal medya hesaplarımızı ve websitemizi takip edebilirsiniz!

Lauire Spiegel resmi internet sitesi: http://www.retiary.org/