Filistin underground müziğinin simgesi: Sama’ Abdulhadi


Filistin, Batı Şeria’da büyümüş Filistinli DJ ve müzik yapımcısı Sama’ Abdulhadi, ülkeyi tekno müzikle tanıştıran isim olmuştur. Sama’nın hikayesi, Filistin’in fiili başkenti Ramallah’ta başlar. Sama, bu müzik yolculuğuna İkinci İntifada ortalarında 1,000 İsrailli ve 3,000 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan Filistin ayaklanması esnasında, arkadaşlarının düzenlediği etkinliklerde babasının müzik ekipmanını kullanarak başlar. On altı yaşına kadar zamanın Ramallah underground müziği sahnesinde sıkça rastlanan trance ile ilgilenmiş, ardından iki yıllık analog synthesizer eğitimi almak için gittiği Lübnan, Beyrut’ta farklı müzik türlerine  yönelmiştir. Müzik anlayışını bir anlatı oluşturmak konusunda geliştirerek güçlü tekno altyapısına ve geniş bir ses yelpazesine sahip setlerinin temelini burada atmıştır.

Sama, müzik prodüktörü olarak kariyer yapmak ister. Amman ve Londra’da Ses Mühendisliği okur, ardından Kahire ve Paris’te ses mühendisi olarak çalışır. Skywalker takma adıyla iki albüm çıkararak Mısır, Kahire’de “The Builders” ve “Thread and Wall” gibi Mısır filmlerinin müzikleri için aranjmanlara imza atar. Bir yandan da kendi yayın ajansı Awyav’ı kurmak için adımlar atmaya başlar. Sama’nın 2018’de dünyanın en popüler elektronik müzik web sitelerinden biri olan Boiler Room’un videoya çektiği seti Youtube’da 3 milyondan fazla görüntülenerek Filistinli DJ’e tanınırlık kazandırmış, Sama, elektronik müzik topluluğuna bu sayede yeteneklerini gösterme fırsatı bulmuştur. Sanatçı, hedefini her zaman ‘Filistin’i dünya müzik haritasına kazandırmak’ olarak belirtir. Ramallah’ta DJ ve müzik yapımcılarının becerilerini geliştirmeleri için bir platform oluşturarak Union’ı kurar.  


Verdiği röportajlardan birinde: “Filistin’de doğduysanız, dünyadaki herkesten nefret ederek büyürsünüz.” der. Yakın zamanda, Filistin için DJ’ler isimli bir hareket ortaya çıkmış, İsrail’in boykotuna katılım çağrısı için The Black Madonna, Ben UFO ve Four Jet gibi uluslararası DJ’leri bir araya gelmiştir. Bu destek Sama ve Filistinliler için bir umut kaynağı olmuş, Sama hareketle ilgili şu sözleri sarf etmiştir: “Bizim için bu destek, bir başkasının da burada neler olduğunun farkına vardığını gösteren itici bir güç. Filistin’de büyümek beni yalnız hissettirdi; çünkü neden kimsenin yardımımıza gelmediğini sorguluyordum. Çocukken bu fikirlere sahiptim ve bu yüzden dünyadaki herkesten nefret ederek büyüdüm. Ancak evden ayrılıp Lübnan’a gittiğimde oradaki durumun daha da karışık olduğunu fark ettim. Yani sebebin aslında neden kimsenin bir şey yapmadığı değil, yapamadığı olduğunu anladım.”


Sama, 2020 Aralık ayında Batı Şeria’daki Eriha yakınlarında bulunan Nebi Musa Külliyesi’nde Beatport için düzenlenen etkinliğin ardından gözaltına alınır. Ramallah, Kudüs ve Beytüllahim’den pek çok müzikseverin katıldığı gecede kutsal alanda parti düzenlenmesine muhafazakâr çevrelerce Filistin geleneğine bir hakaret olduğu gerekçesiyle tepki gösterilir ve DJ/ prodüktör ciddi anlamda vandalizme maruz kalır. Sanatçı sekiz gün içeride kaldıktan sonra 27 Aralık’ta hapisten çıkar. Babası Saad Abdulhadi, olay üzerine CNN’e şunları aktarır: “Kızım haksız yere hedef alındı. Belli ki Filistin Yönetimi sokağın öfkesini nasıl kontrol edeceğini bilmiyordu, bu yüzden Sama’yı halkın hata olarak gördüğü bir şey için günah keçisi olarak kullandılar.” Son olarak bir basın bülteninde Sama: “Müzisyen arkadaşlarımın, aktivistlerin ve tüm müzik topluluğunun desteğiyle şaşkına döndüm. Beni bu kadar desteklenmiş hissettiren herkese teşekkür etmek istiyorum. Şu anda sadece ailemle vakit geçirmek istiyorum.” demiştir.

İkinci İntifada ’ya tanıklık etmiş bir Filistinli olarak bu, yaşadığı ilk tecrit veya ulusal kriz değil. 10-16 yaşları arasında evi, Filistinlilerin özgürlüğüne ciddi kısıtlamalar getiren ve vatandaşların belirli saatlerde evlerini terk etmelerini yasaklayan bir sokağa çıkma yasağı uygulayan İsrail güçleri tarafından kuşatma altındaydı.
Sama’ Abdulhadi: “Filistin’de yaşadığın her saniye hayatta kaldığın son an olabilir” diyor. “Yani bir parti verdiğinizde, birisi sizi durdurmaya çalışana kadar dans etmeyi bırakmazsınız- çünkü bir daha dans etme fırsatınız olmayabileceğini çok iyi biliyorsunuz.”

Sanatçının Avrupa’daki performanslarında “ Özgür Filistin” bayrakları sıkça gördüğümüz bir durum haline geldi.

Sanatçının sizler için seçtiğimiz eserlerine ulaşmak için “Portreler” Spotify listemizi takip edebilir, daha fazla içerik için sosyal medya hesaplarımızı ve websitemizi takip edebilirsiniz!

Yazıda kullanılan kaynaklar: documentjournal.com / Billboard / milleworld.com / New York Times